Algemeen
Zenuwpijn is pijn, veroorzaakt door een beschadigde of geïrriteerde gevoelszenuw.Gevoelszenuwen versturen ‘berichten’ over aanrakingen en verwondingen naarde hersenen. Beschadigde of geïrriteerde zenuwen zullen deze berichten onjuistversturen, waardoor de hersenen ernstige pijn voelen, zonder dat er van eenverwonding sprake is. Een beschadiging of irritatie van een gevoelszenuw kan bijvoorbeeld ontstaanna gordelroos (een infectie van een zenuw met een Herpes-virus), bij diabetes(suikerziekte), na chemokuren, maar er zijn ook andere oorzaken mogelijk,zoals fantoompijn. Bij zenuwpijnen ligt de oorzaak van de pijn dus niet ineen beschadiging op de plaats waar u de pijn voelt, maar bij de betrokkengevoelszenuw zelf. Daarom hebben gewone pijnstillers meestal weinig effect bijzenuwpijnen. Bij sommige mensen kan de pijnstillende crème de pijn in belangrijke mateverminderen. Bij anderen blijkt het niet voldoende te werken. Het kan enige dagenduren voor u effect merkt.
Beschikbare preperaten
Baclofen creme 5% 50mg/g cetomacrogol
De werkzame stof in Baclofencrème is Baclofen.Baclofen is een spierverslapper en wordt ook wel toegepast tegen verslaving. Het wordt dan oraal (via de mond met tabletten) toegepast. In een crème wordt het gebruikt tegen zenuwpijn.
Amitriptylinecrème 10%
De werkzame stof in Amitriptylinecrème is Amitriptyline. Amitriptyline behoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Amitriptyline
wordt gebruikt als middel tegen depressiviteit. Bij deze toepassing bleek dat het soms ook pijnen verminderde. Dit pijnstillende effect komt op een andere manier tot stand dan de werking tegen depressiviteit. In een crème wordt het gebruikt tegen zenuwpijnen.
Ketaminecrème 10%
De werkzame stof in Ketaminecrème is Ketamine. Ketamine wordt parenteraal (per injectie) toegepast voor kortdurende anesthesie.
Het is dus een narcosemiddel. In een crème wordt het gebruikt tegen zenuwpijnen.
Gabapentinecrème 10%
De werkzame stof in Gabapentinecrème is Gabapentine. Gabapentine beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen. Gabapentine wordt oraal (via de mond) in tabletvorm toegediend als anti epilepticum en tegen zenuwpijnen zoals bij suikerziekte, na chemokuren, bij
fantoompijn, posttraumatische dystrofie en na gordelroos. Dat is te verklaren doordat middelen tegen epilepsie de te grote stimulatie
van zenuwen verminderen. De overstimulatie die optreedt bij epilepsie lijdt tot spiertrekkingen en epileptische aanvallen. Bij zenuwpijn is ook sprake van zenuwstimulatie. Daarom werken veel epilepsiemiddelen waarschijnlijk ook bij zenuwpijn.
Doseren
Het advies is om 2 tot 4 maal per dag de crème aan te brengen op de pijnlijke gebieden van het lichaam. Breng de crèmes dun aan.
Maximaal anderhalf vingerkootje crème per voet of onderbeen, dus maximaal 3 vingerkootjes per keer (1.5 gram). Niet op open huid smeren.
Bijwerkingen
Op welke bijwerkingen moet ik letten?
Bij lokale toepassing
Amitriptyline, Ketamine, Gabapentine en Baclofen in een crème is een experimentele toepassing. Daarom zullen niet alle bijwerkingen bekend zijn.
Er is bijvoorbeeld niets bekend over de bijwerkingen van Amitriptyline op de huid zelf.
Wel kan de crème een prikkelend gevoel geven. Neem contact op met uw behandelend arts als u dat erg hinderlijk vindt.
Theoretisch zou de werkzame stof via de huid in het lichaam kunnen worden opgenomen en dezelfde bijwerkingen kunnen geven als bij oraal of parenteraal gebruik.
Bij lokale toediening wordt slechts een minimaal gedeelte via de huid opgenomen in de bloedbaan. Dit is zo weinig, dat bijwerkingen, zoals beschreven na orale of parenterale toediening, waarschijnlijk verwaarloosbaar zijn.
Vergoeding
Het betreft een experimentele behandeling van lokale zenuwpijn. De cremes worden niet vergoedt door de verzekeraar. De crèmes hebben géén Z-nummer (mocht uw apotheker hier om vragen). De apotheek die deze crèmes maakt, stuurt de rekening naar uw huisadres. U kunt dit zelf eventueel nog bij uw verzekeraar indienen of aftrekken als zorgkosten bij de belasting. De kosten hangen af van de actieve stof en liggen tussen de €30,- en €80,- per tube.
Bijlagen
Auteur: drs. H.I. Uslu