Bloeduitstoring (hyposfagma)

Algemeen

In het oogwit kan plotseling een bloeduitstorting ontstaan. De bloeduitstorting zit direct onder het bindvlies van het oog. Het bindvlies (conjunctiva) is een dun laagje slijmvlies dat het oogwit bedekt.

Het is eigenlijk hetzelfde als een bloeduitstorting onder de huid, een blauwe plek. Een bloeduitstorting in het oogwit ziet er niet blauw uit. Het bindvlies is zo dun dat de rode kleur van het bloed te zien is.

Symptomen

  • Felrode of dieprode vlek in het witte deel van het oog.
  • Die rode vlek kan eruit zien alsof er nagellak op het oog zit.
  • Meestal is een deel van het oogwit rood, heel soms is het hele oogwit rood.
  • Geen jeuk of pijn.
  • Vaak eenzijdig.

Oorzaken

De rode vlek ontstaat doordat er in het oogwit een bloedvaatje kapot gaat. Dit kan vanzelf gebeuren of als er iets tegen uw oog tikt of stoot. Soms knapt zo’n bloedvaatje opeens als u hard moet persen of hoesten. Bij mensen die bloedverdunners gebruiken gebeurt het makkelijker dan bij anderen.

Diagnose

Op basis van klinische kenmerken.

Beleid

Adviezen:

De bloeduitstorting gaat vanzelf over. Een behandeling is niet nodig. Gebruik liever geen contactlenzen als u een bloeduitstorting in het oog heeft. Gebruikt u bloedverdunners? Dan is het verstandig om te laten controleren of u niet te veel tabletten gebruikt.

Medicamenteus:

Door een bloeduitstorting in het oogwit kunt u droge ogen krijgen. Om dit te voorkomen kunt u neutrale ooggel of oogdruppels (kunsttranen) gebruiken, bijv. carbomeer ooggel of carmellose oogdruppels. Deze zijn zonder recept te koop bij drogist en apotheek.

Hypromellose oogdruppels 3.2 MG/ML 4dd1 druppel

Simplex oogzalf voor de nacht aanbrengen, bij sicca altijd oogzalf voor ‘s nachts

Beloop

De bloeduitstorting kan geen kwaad. De rode vlek verdwijnt vanzelf binnen 2 tot 3 weken.

Bijlagen

Foto’s:

Referentie: Thuisarts, NHG, Medicom formularium