Amputatie van een been

Een amputatie van een been is een operatie waarbij de arts (een deel van) uw been weghaalt.

Een amputatie van een been is een heftige gebeurtenis. Veel dingen die u op een dag doet worden anders. U moet straks alles met 1 been en (mogelijk) 1 kunstbeen doen, of alles vanuit de rolstoel.

 • Praat hierover met vrienden en familie. Deel met hen uw zorgen en angsten over de operatie en over uw leven na de operatie. Dat helpt om het verlies te verwerken.
 • U kunt ook steun vinden bij mensen die ook een amputatie hebben. Dat kan via kortermaarkrachtig.com
 • Heeft u een baan, bespreek dan met een bedrijfsarts hoe u verder gaat na de amputatie. Misschien wilt u na een tijd weer met uw werk beginnen. De bedrijfsarts en uw werkgever kunnen hierover meedenken.

Oefenen met lopen na een amputatie

U doet oefeningen. Zo leert u om het overgebleven deel van uw been zoveel mogelijk te gebruiken.
Het oefenen begint in het ziekenhuis en zal weken tot maanden na de operatie doorgaan.
Het kan zijn dat u een paar weken of maanden naar een revalidatiecentrum of een verpleeghuis gaat. Daar helpen ze u met het gebruiken en accepteren van uw veranderde lichaam.

U komt een paar keer per week naar het revalidatiecentrum, of u blijft daar een paar weken. U doet veel oefeningen. Bijvoorbeeld om uw spieren sterker te maken, uw evenwicht opnieuw te vinden en om meer conditie te krijgen.

U leert ook hoe u met uw klachten kunt omgaan. Misschien heeft u daarbij hulpmiddelen nodig, bijvoorbeeld elleboogkrukken. In het revalidatiecentrum leert u de hulpmiddelen gebruiken.

Voorbeelden van oefeningen:

 • Ga 2 keer per dag een half uur op uw buik liggen. Leg een (breed) rolletje net boven uw knie (bij een amputatie vanaf het onderbeen) of onder het uiteinde van de stomp (bij een amputatie vanaf het bovenbeen).
 • Ga op uw zij liggen, op de niet-geamputeerde kant. Buig uw niet-geamputeerde zijde in zowel heup als knie zodat u stevig ligt. U kunt uw armen gebruiken om steun te hebben op de grond. Beweeg nu uw stomp zo ver mogelijk naar achteren, daarna naar opzij (naar het plafond), dan naar voren en dan weer terug naar de houding waarmee u begon. Doe de oefening 10 keer.

Een oefening om de binnenkant van uw been te trainen:

 • Ga op uw zij liggen, op de kant van de stomp.
 • Zet uw bovenste been iets voor u neer en zorg dat uw voet op de grond voor u rust.
 • Til uw stomp zo ver mogelijk van de grond af.
 • Breng uw been weer terug in de houding waarmee u begon.
  Doe deze beweging 10 keer. Neem dan 30 seconden rust. En doe de oefening nog een keer. Totaal 3 keer.

Voor meer oefeningen kunt u de app ‘Kort & Fit’

downloaden.

Neem voldoende rust tussen de oefeningen. Dan kan het lichaam ze goed verwerken. Hierdoor wordt uw lichaam sterker.

Bijlagen

Referentie: Thuisarts