Buikpijn bij kinderen

Algemeen

Buikpijn bij kinderen kan komen door veel verschillende dingen. Vaak is er geen ziekte of kwaal aan te wijzen. Maar de darmen kunnen bijvoorbeeld reageren als uw kind wat spannends meemaakt. Drukte, stress en zorgen geven spanning in de darmen. Sommige kinderen zijn daar extra gevoelig voor en krijgen dan buikpijn.

Van de 10 kinderen heeft er ongeveer 1 regelmatig last van buikpijn. Meisjes vaker dan jongens. Bij ruim de helft van de kinderen met buikpijn blijkt na lichamelijk onderzoek dat er geen duidelijke afwijking is die de klachten verklaart. Bij de andere kinderen is dus wel een oorzaak te vinden.

Symptomen

Oorzaken

Verstopping:
De buikpijn kan overal in de buik zitten. Tussendoor kan de pijn ook weg zijn. Uw kind poept maar 1 of 2 keer per week.

Spanningen:
De buikpijn kan bijvoorbeeld komen door spanningen thuis of op school. Als uw kind zich zorgen maakt over de pijn, wordt de pijn soms erger. Wanneer u als ouder angstig, gespannen of somber bent, kunnen uw kinderen daarop reageren met buikklachten. Ook geweld en misbruik kunnen bij een kind allerlei klachten en vooral ook buikpijn geven.

Buikgriep:
Uw kind is ook misselijk, geeft over en/of heeft diarree. Buikgriep gaat meestal vanzelf over binnen een week.

Blaasontsteking:
Dit geeft pijn in de onderbuik. Het plassen doet pijn. Er kan ook bloed in de plas zitten. Meisjes kunnen na seks een blaasontsteking krijgen.

Maagklachten:
De pijn zit boven in de buik. De klachten komen vaak door te veel, te vet of sterk gekruid eten. Verder door frisdrank, chocola, pepermunt, roken en medicijnen (bijvoorbeeld pijnstillers zoals ).

Blindedarmontsteking:
Komt vooral voor bij tieners.
De pijn zit meestal rechts onderin de buik. De pijn wordt snel erger, in 1 tot 2 dagen. Uw kind is meestal ook misselijk en voelt zich ziek. Bel uw huisarts of de huisartsenpost bij deze klachten.

Andere oorzaken van buikpijn bij kinderen zijn:

Functionele buikpijn (buikpijn zonder verstopping, ontsteking of allergie) komt vaak voor bij kinderen. Het is geen voorteken van een darmziekte. De darmen van kinderen kunnen heel gevoelig reageren op bijvoorbeeld veranderingen van hun lichaam in de puberteit, sommige medicijnen, angst, somberheid of stress.

Diagnose

Afhankelijk van de diagnose.

Om er achter te komen waar je buikpijn mee te maken heeft, kun je buikpijndagboek bijhouden.

Beleid

Adviezen

  • Geef bij overgeven vaak kleine beetjes (steeds een eetlepel) te drinken om uitdroging te voorkomen.
  • Een paar dagen weinig of niet eten kan geen kwaad, als uw kind maar drinkt.
  • Bij mictieklachten: urine inleveren bij de huisarts.
  • Bij verstopping: genoeg drinken, voldoende vezels en minimaal een uur per dag intensief bewegen (fietsen, rennen, voetballen, zwemmen, buiten spelen).
  • Bij maagklachten: praten over oorzaken: vet of sterk gekruid eten, pepermunt, zuur drinken, frisdrank en chocola?

Medicatie

Bij uitdroging: ORS-junior.
Bij UWI: antibiotica
Bij buikpijn tijdens ongesteldheid: nsaid’s (diclofenac, ibuprofen en naproxen). Ook de pil kan helpen.
Bij verstopping: zakjes met poeder of een siroop
Bij pijn: paractamol

Bijlagen

Referentie: Thuisarts