Bursitis prepatellaris

Algemeen

Een buritis prepatellaris is een slijmbeurs ontsteking aan de voorzijde van de knie. Deze bevindt zich tussen de huid en de onderliggende knieschijf. De functie van een slijmbeurs (bursa) is te dienen als stootkussentje of geleider op plekken waar veel druk of wrijving plaatsvindt in ons lichaam. Het is een klein zakje dat is gevuld met een lichaamseigen vloeistof. In het geval van een itis (ontsteking) zwelt het zakje op en wordt het dikker en pijnlijk. De omliggende huid is hierbij vaak warmer en rood gekleurd.

Symptomen

  • Pijn die verergert bij drukken of steunen op de bursa (druk op de knieschijf)
  • Lokale zwelling op de knieschijf
  • Roodheid en warmte op de knieschijf
  • Beperking van met name de knie buiging
  • In het geval van een infectie, kan er een wondje zichtbaar zijn en eventueel koorts aanwezig zijn

Oorzaken

Veel op knieën zitten, bijv. bij tapijtleggers en stratenmakers. De voortdurende druk op de knie kan een ontsteking veroorzaken.

Ook door (een keer of vaker) hard stoten of vallen op de knie kan een slijmbeursontsteking ontstaan. Bij sporten waarbij je vaak op de knieën steunt of valt (zoals judo of worstelen) komt slijmbeursontsteking daarom ook voor.

Diagnose

Op basis van klinische kenmerken.

Beleid

Adviezen

Een slijmbeursontsteking geneest het best met rust:

  • Zorg dat er geen druk op de knie komt.
  • Is de knie rond de knieschijf rood en pijnlijk? Dan moet u de activiteiten die druk op de knie geven (en dan meestal ook pijn doen) gedurende 1 of 2 weken zo min mogelijk doen. Bijvoorbeeld tuinieren.
  • U mag gewoon bewegen, zoals wandelen en fietsen.

Op deze manier gaat de ontsteking meestal vanzelf over.

Medicamenteus

Pijnstilling:

Bij koorts: Flucloxacilline 500 mg 4dd voor 10 dagen.

Beloop

Door minder druk op de knie gaan de klachten meestal vanzelf over. Soms duurt het enkele weken voordat de klachten helemaal zijn verdwenen.

Hebben de klachten te maken met uw werk? Neem dan ook contact op met uw bedrijfsarts.

Als u veel klachten heeft of houdt, is het mogelijk om het vocht uit de slijmbeurs te laten zuigen met een injectiespuit. De zwelling kan daarna wel gemakkelijk terugkomen. Een drukverband om de knie helpt om dit te voorkomen.

Bijlagen

Foto’s:

Referentie: Thuisarts