Dermatofibroom

Algemeen

Een dermatofibroom ofwel Histiocytoom is een veel voorkomende goedaardige huidtumoren. Een “tumor” is de Latijnse benaming voor een “zwelling” en zegt dus niets over de goed- of kwaadaardigheid ervan. Deze huidtumor wordt meestal bij jonge, volwassen vrouwen gezien aan de onderbenen. Omdat een dermatofibroom in veel gevallen sterk kan lijken op een maligne melanoom worden patiënten hiermee  naar de huidarts doorverwezen. Een andere medische naam is “histiocytoom”.

Symptomen

  • Ronde 0.1 tot 3.0 cm in doorsnee grootte roodbruine (soms paarskleurige) vast aanvoelende tumor die meestal iets boven de huid verheven is.
  • De randen zijn meestal wat donkerder gekleurd.
  • Het zit aan de huid vast en is over de onderlaag te verschuiven.
  • Het geeft bijna nooit klachten; een enkele keer voelt men steken of jeuk.
  • Het zit meestal aan de onderbenen, maar soms ook wel aan de armen en de romp.

Oorzaken

Hoe en waarom een dermatofibroom ontstaat is niet bekend. Waarschijnlijk is er sprake van een iets ontspoorde littekenreactie na een kleine beschadiging van de huid zoals bijvoorbeeld een insectenbeet of een ontstoken haarzakje.

Diagnose

De DD van een dermatofibroom is groot. Maar meestal is de diagnose op het klinisch beeld te stellen (kleur, consistentie, dimple sign, solitair, benen, langdurig aanwezig, geen of zeer trage veranderingen). Er zijn dermatoscopische kenmerken gedefinieerd. Bij de verheven varianten kan de DD met dermatofibrosarcoma protuberans en de andere tumoren lastig zijn. Bij twijfel een biopt afnemen; laesie in zijn geheel excideren en insturen.

Door het aan weerskanten te knijpen aan de bult ontstaat er in het midden een indeuking. Dit zogenaamde “dimpling-fenomeen” is typisch voor een dermatofibroom.

Beleid

Expectatief, zonodig excisie. Dermatofibromen gaan niet vanzelf over. Als ze klachten veroorzaken kunnen ze worden verwijderd, maar de littekens worden meestal niet mooi en recidieven kunnen optreden. Bij excisie kan men proberen de ovaal aan het oppervlak zo krap mogelijk te houden, maar de verzonken tumor breder uit te snijden, ondermijnend. Bij multipele dermatofibromen is ook laser therapie (CO2 laser) toegepast.

Beloop

Een dermatofibroom kan snel groeien in een kort tijdsbestek. Sommige blijven jarenlang hetzelfde eruitzien. Een enkele wordt de tumor spontaan kleiner en laat het een donkere of een lichte vlek achter. Een dermatofibroom zal nooit kwaadaardig worden.

Bijlagen

Foto’s:

Referentie: Thuisarts, NHG-standaard, Huidarts