Ebola

Algemeen

Ebola is een ernstige besmettelijke ziekte door het ebolavirus: mensen worden er heel ziek van. Ongeveer de helft van de mensen die ebola heeft, overlijdt eraan. Het komt tot nu toe alleen voor in sommige landen in Afrika.

Incubatietijd tot ziek zijn: gemiddeld 1 week, soms al eerder, soms na 3 weken.

Symptomen

 • Eerst koorts, spierpijn, hoofdpijn en soms keelpijn.
 • Misselijkheid, overgeven, diarree. Iemand voelt zich steeds zieker.
 • Huid: vlekjes, blaasjes, blauwe plekken en/of bloedblaren op het hele lichaam.
 • Bloeden: bloedneus, bloed uit de mond, bloed bij de poep. Dit komt doordat overal in het lichaam bloedvaatjes kapot gaan. De kleine adertjes en slagaders raken ontstoken. Daardoor gaan ze gemakkelijk stuk en gaan ze bloeden.
  De bloedingen worden steeds erger en daardoor kunnen de organen (zoals lever en nieren) en de hersenen niet meer goed werken. Hierdoor kunnen mensen aan ebola overlijden.

Oorzaken

Het ebolavirus die voorkomt bij Afrikaanse vleermuizen. De vleermuis kan andere dieren besmetten door ze te bijten (speeksel). Maar ook de poep, urine en het bloed van de vleermuizen zijn besmettelijk. Mensen kunnen besmet raken door contact met bloed of ander lichaamsvocht van besmette dieren, of door het vlees van zo’n dier te eten.

Mensen kunnen besmet raken door het aanraken van iemand met ebola of door het aanraken van lichaamsvocht zoals: speeksel (spuug), zweet, traanvocht, urine, snot, braaksel, poep, bloed, sperma, vaginaal vocht, moedermelk.

Besmettelijkheid:

De kans om ebola te krijgen is erg klein. Zelfs als u in landen komt waar ebola voorkomt. Je bent besmettelijk vanaf het moment dat je klachten (koorts, hoofdpijn en/of spierpijn) hebt. Als je bloedingen hebt ben je meest besmettelijk. Iemand die genezen is van ebola kan nog 3-4 maanden besmettelijk zijn.

Diagnose

Op basis van klinische kenmerken.

Beleid

Adviezen:

Hoe kunt u zich beschermen?

 • Was vaak uw handen als u in een gebied bent waar ebola voorkomt. Doe dit onder een kraan met zeep en niet in een bak water waar ook anderen hun handen in wassen.
 • Niet aanraken:
 • – een mens of dier met ebola.
  – bloed of andere lichaamsvloeistoffen van een mens of dier met ebola. Ook geen voorwerpen waar dit aan kan zitten.
  – een mens of dier overleden aan ebola (en al hun lichaamsvloeistoffen).
 • Heb geen onbeschermde seks met iemand die ebola heeft gehad, tot in ieder geval 6 maanden nadat die persoon genezen is. Het ebolavirus kan nog een lange tijd in sperma zitten.
 • Kom niet in de buurt van dieren in besmette gebieden. Ga bijvoorbeeld niet naar vleermuisgrotten.
 • Eet geen vlees van dieren die besmet kunnen zijn (bijvoorbeeld antiloop of aap).

Medicatie:

Er zijn nog geen medicijnen om ebola te genezen. Ongeveer de helft van de mensen met ebola wordt vanzelf beter. Het helpt als ze daarbij goed verzorgd worden in het ziekenhuis.

Vaccinatie: sinds 2015 is dit beschikbaar voor artsen en verpleegkundigen in risicogebieden.

Bijlagen

Meer informatie:

extra informatie van het RIVM.

veelgestelde vragen RIVM.

Of bel de GGD bij u in de buurt.

Referentie: Thuisarts