Hoofdluis

Algemeen

Luizen op het hoofd zijn grijs-blauwe insecten. Als een luis bloed heeft opgezogen, is hij rood-bruin. Luizen voelen zich het prettigst op een warme huid met haren.

Symptomen

– Jeuk
–  Kleine roodbruine vlekjes op de huid of haren. Dit zijn poepjes van de schaamluis.

Oorzaken

De hoofdluis wordt overgebracht door direct haar-haarcontact. De kans om luizen te krijgen via sjaals, mutsen of jassen (die bijvoorbeeld op de kapstok naast elkaar hangen) is waarschijnlijk heel klein.

Diagnose

Op basis van klinische kenmerken.

Beleid

Voorlichting:

Luizen kunt u niet voorkomen. Met slecht wassen heeft het niets te maken. Middelen bij de drogist om luizen te voorkomen werken waarschijnlijk niet.

Adviezen

2 weken elke dag kammen

  • Koop een luizenkam of stofkam als u deze nog niet had. U kunt deze kopen bij de drogist of apotheek.
  • Maak het haar nat. Doe er ook een beetje crèmespoeling of shampoo tegen klitten in. Dan glijdt de kam makkelijker door het haar.
  • Kam al het haar met de luizenkam. Kam vanaf de huid tot aan de punten van het haar. Zo haalt u de luizen eruit.
  • Kam elke dag, 2 weken lang. Dit is omdat er eitjes in het haar kunnen blijven zitten. Daar komen nieuwe luizen uit. Die haalt u snel weg als u elke dag kamt.
  • Maak de kam elke keer na het kammen goed schoon met water en zeep.

Blijf het hele gezin controleren

Anderen kunnen luizen hebben zonder het te merken. Die kunnen het dan weer doorgeven.
Blijf daarom het hele gezin controleren, ook als ze geen klachten hebben.

Extra wassen niet nodig

U hoeft de kleren, jassen, sjaals, mutsen, beddengoed en knuffels niet te wassen. Dit is niet nodig om van de luizen af te komen. Als u 2 weken goed kamt, is dat voldoende.

Medicatie:

Na 2 weken kammen

Na 2 weken elke dag kammen zijn de luizen en eitjes meestal weg.

Zijn er toch nog luizen? Dan 14 dagen lotion en kammen:

Dimeticon lotion dag 1 en dag 8 + tussendoor 2 weken lang kammen

Als u luizen ontdekt, begin dan niet meteen met de lotion. Maar kam eerst 2 weken. Kammen werkt even goed als de lotion. En de lotion kan jeuk geven of pijn aan de huid van het hoofd.

Bijlagen

Foto’s:

Meer informatie:

Bijsluiter Dimeticon:
Verdeel en masseer voldoende oplossing grondig in het droge haar en op de hoofdhuid, vooral achter de oren en in de nek. Zorg daarbij dat de gehele hoofdhuid en het haar vanaf de haarwortels tot aan de haarpunten is bedekt met de oplossing; gebruik hierbij eventueel een luizenkam om het haar geheel doornat te maken. Laat het haar met de oplossing zonder föhn drogen en laat dit ten minste 15 minuten inwerken; de fabrikant van Nyda plus lotion/spray geeft een inwerkingstijd van 1 uur aan. Daarna het haar op gewone wijze wassen tot het niet meer vettig aanvoelt en doorkammen met een luizenkam; zie ook onder Toedieningsinformatie. Na 7-9 dagen de behandeling herhalen; volgens de fabrikanten van Nyda plus lotion/spray en Xtluis once is een herhaalbehandeling alleen nodig indien bij controle nog levende luizen worden aangetroffen.

Referentie: Thuisarts, Farmacotherapeutischkompas