Kegelvormig hoornvlies (Keratoconus)

Algemeen

Keratoconus betekent kegelvormig hoornvlies. Bij keratoconus is het hoornvlies vervormd en dunner. Het is niet meer mooi rond. Hierdoor ziet u slechter. Meestal is het hoornvlies van beide ogen vervormd. Maar het is niet altijd in elk oog even erg.

Symptomen

  • steeds waziger zien, vaak in de puberteit
  • een vervormd beeld zien, zoals bij een lachspiegel
  • heel gevoelig worden voor licht in de ogen

Oorzaken

Bij keratoconus is het hoornvlies minder stevig. Hoe dat precies komt, is niet duidelijk.

Bij ongeveer 10 van de 100 mensen is het erfelijk.

Het wordt erger als u veel in uw ogen wrijft. Bijvoorbeeld door een allergie.

Diagnose

Op basis van klinische kenmerken.

Beleid

Voorlichting:

Keratoconus kan niet genezen. De oogarts kan wel een behandeling geven om te proberen te voorkomen dat keratoconus erger wordt.

Behandeling:

Behandeling met UV-licht (cross-linking)
De behandeling maakt het hoornvlies steviger. U kunt na deze behandeling lenzen dragen. Die helpen ook tegen vervorming.

Een hoornvliestransplantatie
Is uw hoornvlies erg vervormd en ziet u slecht? Dan kunt u met de oogarts bespreken of u een ander hoornvlies kunt krijgen (hoornvliestransplantatie). Uw eigen hoornvlies wordt dan weggehaald. U krijgt het hoornvlies van een donor.

Lenzen bij keratoconus

Als het hoornvlies nog maar een klein beetje vervormd is, kunt u zachte contactlenzen dragen. Dit helpt om beter te zien.

Bij ergere vervorming van het hoornvlies, kunt u vormvaste contactlenzen dragen. Deze houden de vervorming tegen. De oogarts kan u meer vertellen over de verschillende soorten harde lenzen.

Passen de lenzen niet goed? Dan kan de oogarts misschien ringetjes in het oog plaatsen. De ringetjes veranderen de vorm van het oog. Hierdoor passen de lenzen weer goed.

Beloop

Keratoconus gaat bij iedereen anders. Het is niet goed te voorspellen hoe erg het hoornvlies bij u vervormt. U kunt dit het beste met uw oogarts bespreken. Vanaf de leeftijd van 30 jaar stopt de vervorming van het oog vaak.

Bijlagen

Foto’s:

Referentie: Thuisarts