Algemeen
De kniebanden zitten tussen uw bovenbeen en onderbeen. Ze zorgen ervoor dat uw knie stabiel blijft bij buigen, strekken en draaien.
Er zijn 2 soorten kniebanden:
- De banden aan de zijkanten van uw knie: 1 aan de binnenkant en 1 aan de buitenkant van elke knie.
Deze banden zorgen ervoor dat uw onderbeen niet te ver naar binnen of naar buiten kan bewegen. - De kruisbanden zitten midden in de knie. Ze zorgen er voor dat uw onderbeen niet makkelijk naar voren, naar achteren, naar binnen of buiten kan bewegen. Ook houden ze het onderbeen op zijn plek bij draaien.
Symptomen
Als een knieband aan de zijkant van de knie scheurt:
- De zijkant ter plekke van de band kan dik worden.
- Soms hematoom.
Als een kruisband scheurt:
- U voelt of hoort iets knappen.
- Pijn in de knie.
- Zwelling binnen paar uur.
- Hemtoom.
- Het voelt alsof u niet stevig op uw been staat. U zakt makkelijk door uw been heen.
Oorzaken
- Uw onderbeen kan door een harde klap naar buiten of naar binnen gaan. Bijvoorbeeld met voetbal. Er komt dan veel kracht op een knieband en die kan dan uitrekken of inscheuren.
- Uw voorste kruisband kan scheuren als u springt en hard neerkomt. Uw onderbeen kan dan ver naar buiten draaien. Of heel hard naar voren worden gedrukt.
De binnenste band kan soms tegelijk verrekken of inscheuren met de voorste kruisband. Dat kan bij een flinke draai. - De achterste kruisband beschadigt niet zo snel. Alleen als er heel veel kracht op de knie komt, bijvoorbeeld bij een ongeluk of val van een fiets.
Diagnose
Op basis van klinische kenmerken. Eventueel aanvullend onderzoek.
Beleid
U kunt kiezen uit 2 behandelingen: fysiotherapie of een operatie.
Bij het kiezen van een behandeling is het ook belangrijk of de groeischijven van uw kind open of dicht zijn.
Kinderen hebben rond hun knie 2 groeischijven, onder in het bovenbeen en boven in het onderbeen. Die groeischijven zorgen ervoor dat kinderen groeien. Als een kind nog groeit zijn de groeischijven open, als een kind is uitgegroeid zijn de groeischijven dicht. Als de groeischijven nog open zijn adviseert de orthopedisch chirurg vaak fysiotherapie, totdat uw kind is uitgegroeid. Als uw kind daarna nog steeds klachten heeft kan hij of zij een operatie krijgen. Om te beoordelen of de groeischijven open of dicht zijn kan de arts een röntgenfoto van de knie laten maken.
Soms wordt gekozen voor een operatie, ook als de groeischijven nog open zijn. Dit kan een behandelmogelijkheid zijn als uw kind steeds door zijn knie blijft zakken of als de meniscus (stootkussentje van kraakbeen in de knie) ook geopereerd moet worden.
De knie moet eerst tot rust komen. Dit duurt meestal 3 tot 6 weken. Daarna kan uw kind pas beginnen met fysiotherapie of een operatie krijgen. De meeste kinderen kunnen 3 tot 6 weken nadat ze hun voorste kruisband hebben gescheurd weer normaal lopen, en later weer fietsen en bewegen.
Fysiotherapie
Bij fysiotherapie gaat uw kind zijn of haar knie weer bewegen. De fysiotherapeut maakt speciaal voor uw kind een schema om te oefenen en bewegen. Uw kind doet de oefeningen bij de fysiotherapeut. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 maanden. De knie wordt hierdoor weer stevig.
Operatie
Bij de operatie maakt de orthopedisch chirurg met een pees uit het been een voorste kruisband na. Hiervoor kan uw arts verschillende pezen gebruiken:
- Een pees van de spieren aan de achterkant van het bovenbeen (hamstrings)
- Een deel van de pees boven de knieschijf
- Het middelste gedeelte van de kniepees
Na de operatie begint uw kind ook met fysiotherapie. De fysiotherapeut maakt een schema met oefeningen voor uw kind om zijn of haar knie weer goed te leren bewegen. Meestal duurt fysiotherapie 9 tot 12 maanden.
Beloop
Hoe gaat het verder bij een gescheurde voorste kruisband bij kinderen?
Kinderen kunnen na een behandeling vaak weer gewoon sporten.
Als uw kind na de behandeling klachten blijft houden bespreek dit dan met de arts. De arts kan uw kind ook doorsturen naar een sportarts. Uw kind kan alleen worden doorgestuurd als die de knie nog goed kan buigen en strekken (de knie zit niet op slot). Kinderen hebben wel een grotere kans op slijtage van de knie. Bij 3 van de 10 kinderen scheurt de voorste kruisband opnieuw.
Bijlagen
Foto’s:
Meer informatie:
Wat zijn de voor- en nadelen van de behandelingen bij kinderen?
Fysiotherapie
Het voordeel van fysiotherapie is dat de behandeling zelf weinig risico’s heeft.
Het nadeel van fysiotherapie is dat uw kind door zijn of haar knie kan blijven zakken als de knie niet stevig wordt. Dat kan zorgen voor schade aan het kraakbeen en aan de meniscus. De meniscus is een schijfje van kraakbeen in de knie.
Bij de helft van de mensen die kiezen voor fysiotherapie, werkt de behandeling goed. Zij krijgen een stevige knie waarmee ze goed kunnen bewegen en sporten.
Operatie
Een operatie heeft altijd risico’s. Uw kind kan bijvoorbeeld een bloeding of een ontsteking krijgen. Ook krijgt uw kind een litteken. De kans op een groeistoornis is hoger bij een operatie. Ook is er een grotere kans dat de kruisband opnieuw scheurt.
Na een operatie aan de voorste kruisband kan het zijn dat uw kind minder gevoel heeft rondom het litteken op zijn of haar scheenbeen. Ook kan uw kind pijn krijgen op de plek waar de pees is weggehaald. De spier op die plek kan zwak worden.
Na 2 jaar kunnen 6 van de 10 mensen weer sporten net zoals ze dat konden voordat ze hun voorste kruisband scheurden.
Referentie: Thuisarts