Likdoorn

Algemeen

Een likdoorn is een eeltknobbel op de voet. Hij zit vaak op de tenen of tussen de tenen. Een ander woord voor likdoorn is eksteroog. Bij kinderen zijn plekken die op likdoorns lijken meestal geen likdoorns, maar een wratten. Likdoorns kunnen erg vervelend en zeer pijnlijk zijn, maar kunnen geen kwaad. Als de druk eraf is, gaan de klachten over.

Symptomen

  • Ronde verdikte eeltplekken op een drukpunt.
  • Ze kunnen zeer pijnlijk zijn.

Oorzaken

Eelt is harde, dikke huid. Het zit op plekken waar veel druk op uw huid komt, bijvoorbeeld onder de voet. Zo beschermt het eelt de huid. Als de druk op een plek op de voet te groot wordt kan een likdoorn ontstaan. Dat is een plek waar het eelt heel dik wordt en naar binnen groeit.

Oorzaken van de verhoogde druk kunnen zijn: slecht passende of te strakke schoenen, overgewicht, een veranderde stand van de voeten of tenen

Diagnose

Op basis van klinische beeld. Soms kan het moeilijk zijn het verschil te zien tussen een likdoorn en een voetwrat.

Verschil likdoorn en voetwrat: likdoorn zit op drukplekken, wrat kan overal zitten.  Door wat eelt weg te snijden wordt het verschil duidelijk: bij een wrat komen kleine zwarte puntjes in beeld, bij de likdoorn komt een hoornpit tevoorschijn.

Andere zaken die lijken op een likdoorn zijn drukplekken bij patiënten met suikerziekte of andere patiënten waarbij het gevoel aan de voeten gestoord is, een bunion (drukplek op een uitstekend botdeel van de grote teen), en een (erfelijke) verhoorning-stoornis van de voetzool. Als er bij het wegsnijden van eelt een gaatje tevoorschijn komt, of pus, dan moet men bedacht zijn op een zweer op een drukplek. Soms is er dan een opening naar een onderliggende infectiehaard in de huid of in het bot. In dat geval kan het nodig zijn om een röntgenfoto te maken.

Beleid

Wegnemen van de druk:

  • Schoenen dragen die ruim genoeg zijn. Hoge hakken en puntschoenen zijn geen goed idee bij likdoorns.
  • Afplakken met een zachte likdoornpleister of een ringvormige likdoornpleister.
  • Bij likdoorns tussen de tenen aldaar gaasjes of ander zacht materiaal tussen doen.

Verwijderen van een likdoorn:
Een likdoorn kan worden verweekt met een zalf met salicylzuur er in, waardoor de hoornlaag dunner wordt. Er zijn ook speciale likdoornpleisters (salicylpleisters) die de huid verweken.
Hardnekkige likdoorns kunnen worden verwijderen door de hoornlaag weg te schrapen met een mesje en uiteindelijk ook de eeltpit er uit te snijden met een mesje. Dit kan pijnlijk zijn.

Als een likdoorn niet verdwijnt met de eenvoudige maatregelen zoals beter schoeisel, likdoornpleisters etcetera dan kunt u het beste naar een erkende pedicure gaan.

Medicatie:

Salicylzuur Zalf 40% FNA MR
 – 1 keer per dag aanbrengen
Vaselinum Album
 – aanbrengen om te beschermen; beschermzalf

Bijlagen

Foto’s:

Referentie: Medicom formularium, Thuisarts, Huidziekten, Huidinfo