Oorpijn kind

Algemeen

Oorpijn bij kinderen komt bijna altijd door een ontsteking van het middenoor. Het middenoor is de ruimte direct achter het trommelvlies in het oor. Als uw kind een middenoor-ontsteking heeft, gaat de ergste oorpijn meestal vanzelf over. Vaak binnen 2 tot 3 dagen. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kan de oorpijn langer dan 1 week blijven. Kinderen van 5 jaar en ouder krijgen minder vaak een middenoor-ontsteking. En na de puberteit komt het bijna helemaal niet meer voor.

Symptomen

  • verkouden
  • oorpijn
  • koorts
  • ziek voelen
  • Peuters kunnen buikpijn of diarree hebben, of ze kunnen overgeven (braken). Ze zijn ‘hangerig’ en hebben geen zin in eten.
  • Baby’s drinken niet goed of ze huilen snel. Ze zitten steeds aan het oor dat pijn doet en slapen ‘s nachts niet goed.
  • Soms scheurt het trommelvlies doordat er veel druk op staat. Er komt dan vocht uit het oor van uw kind. Dit heet een loopoor. Soms zit hier ook wat bloed bij. Dat kan geen kwaad.
    De pijn is snel weg als het trommelvlies scheurt.Een loopoor gaat meestal binnen 1 week weer over. En ook het scheurtje in het trommelvlies gaat meestal vanzelf weer dicht.

Oorzaken

Een middenoor-ontsteking begint meestal met een gewone verkoudheid of keelpijn. Het verkoudheidsvirus zit in de neus en keel. Door de buis van Eustachius kan het virus ook in het middenoor komen. Het middenoor wordt dan ook ‘verkouden’ en dat noemen we een middenoor-ontsteking. Vaak komen er ook bacteriën bij.

 

Het middenoor is de ruimte direct achter het trommelvlies. Er loopt een klein gangetje van het middenoor naar de neus en keel. Dit gangetje heet de buis van Eustachius.

1: uitwendige gehoorgang, 2: trommelvlies, 3, 4, 5: gehoorsbeentjes, 6: middenoor, 7: evenwichtsorgaan, 8: buis van Eustachius, 9: slakkenhuis, 10: gehoorzenuw.

Diagnose

Op basis van klinische kenmerken.

Beleid

Pijnstilling: Paracetamol
Neusspray en neusdruppels: neusspray met fysiologisch zout, xylometazoline
Antibiotica: bijna nooit nodig. Soms wel nodig bij:
   – Kind jonger dan 6 maanden
– Kind erg ziek of steeds zieker. Bijv meer koorts, dinkt of eet slecht of wordt suf
– Kind jonger dan 2 jaar en aan beide oren een middenoor-ontsteking.
– Kind na 3 dagen nog niet minder koorts en pijn.
– Middenoor-ontsteking met een loopoor begint.
– Langer dan 1 week een loopoor
– Eerder een ooroperatie gehad.

Bijlagen

Foto’s:

Referentie: Thuisarts