Pityriasis rosea

Algemeen

Pityriasis rosea is een onschuldige huidaandoening, die vanzelf weer overgaat binnen enkele weken. Verspreid over het lichaam, vooral op de romp, ontstaan rozerode schilferende plekjes, die licht kunnen jeuken. De vlekken zijn niet erg. De huid geneest vanzelf. Dit komt vooral voor bij mensen tussen de 15 en 30 jaar.

Symptomen

In 80% van de gevallen wordt de huiduitslag voorafgegaan door het verschijnen van één enkele 2-5 cm grote plek met een roze schilferende rand en een huidkleurig centrum, die de voorbode vormt van de rest (ook wel ‘herald patch’, ‘plaque-mère’ of ‘moederplek’ genoemd).

Eén tot 2 weken later verschijnen meerdere soortgelijke plekken, vaak iets kleiner en ovaal van vorm, vooral op de romp en bovenarmen en bovenbenen. De handpalmen en voetzolen blijven meestal gespaard.

De plekken verschijnen meestal in een patroon dat de huidlijnen volgt. Op de rug kan daarom een patroon ontstaan dat lijkt op de takken van een dennenboom. De eerste 1-2 weken kunnen er nog nieuwe plekken bijkomen, in de 2-4 weken daarna neemt de uitslag vanzelf af, zonder littekens achter te laten. Wel kunnen, vooral bij mensen met een donker huidtype, pigmentverschillen ontstaan, die geleidelijk weer wegtrekken. Zowel lichtere als donkere verkleuringen komen voor.

Verder kan jeuk voorkomen.

Oorzaken

Het is onbekend waar pityriasis rosea door komt. Misschien komt het door een virus.

Diagnose

Op basis van klinische kenmerken.

Beleid

Er is geen behandeling nodig. De huid geneest vanzelf. Symptoombehandeling:

Menthol-gel (1% menthol in carbomeerwatergel FNA).
Lokale corticosteroidcrèmes (hydrocortisoncrème, triamcinoloncrème)
Anti-jeuk tabletten (antihistaminica)
bij langdurige hevige jeuk lichttherapie met UVB

Beloop

De meeste patiënten zijn binnen 5-6 weken weer helemaal klachtenvrij. Een enkele keer duurt het wat langer (3-5 maanden), maar dat is een uitzondering.

Bijlagen

Foto’s:

Referentie: Thuisarts, huidziekten