Positieduizeligheid (BPPD)

Algemeen

Bij positie-duizeligheid word je duizelig als je je hoofd opeens beweegt. Bijvoorbeeld als je omdraait in bed, voorover buigt, omhoog kijkt of achterom kijkt. Het duizelig zijn duurt een paar seconden tot minuten. Positie-duizeligheid is vervelend, maar het kan geen kwaad. Het gaat meestal binnen 4 weken vanzelf over. We noemen het ook benigne paroxismale positie-duizeligheid.

Symptomen

 • Je wordt duizelig als je hoofd snel beweegt. Bijv.bij omdraaien in bed, voorover buigen, omhoog kijken of achterom kijken.
 • Je blijft een paar seconden tot minuten duizelig. Daarna gaat het vanzelf weer over.
 • Het kan lijken alsof alles om je heen beweegt.
 • Tijdens een aanval kun je misselijk zijn en overgeven.
 • Als je je hoofd langzaam beweegt, word je meestal niet duizelig.

Oorzaken

Positie-duizeligheid heeft te maken met je evenwichts-orgaan. Je hebt 2 evenwichts-organen. Ze zitten binnen in het oor. Het zijn buisjes met vloeistof erin. Het ontstaat door hele kleine steentjes (gruis) in die vloeistof. Die steentjes zijn gemaakt van kalk. Iedereen heeft gruis in het evenwichts-orgaan. Het gruis geeft pas klachten als de steentjes zich verplaatsen. Waarom dat gebeurt is vaak onduidelijk.

Diagnose

Op basis van klinische kenmerken.

Beleid

Adviezen

 • Probeer gewoon door te gaan met wat je deed.
 • Ben je erg duizelig? Wacht dan even tot je je minder duizelig voelt. En ga daarna weer door met wat je aan het doen was.
 • Probeer je hoofd normaal te bewegen. Ook als je bang bent om duizelig te worden.
 • Word je duizelig als je achterom kijkt? Dit kan gevaarlijk zijn bij autorijden of fietsen.
  Ga daarom pas weer autorijden of fietsen als de aanvallen over zijn.

Epley oefeningen

Met Epley-beweging verplaats je de kleine steentjes in je evenwichts-orgaan naar een minder gevoelig deel van je evenwichts-orgaan. Daar kun je minder duizilig worden. Bij meer dan helft van mensen helpt het. Zie bijlagen voor de Epley oefening.

Beloop

Meestal stoppen de aanvallen van duizeligheid binnen 4 weken vanzelf. Ook als je de Epley-beweging niet doet.

Vaak helpt de Epley-beweging goed en ben je daarna niet meer duizelig.
Soms is de duizeligheid niet meteen weg. Of krijg je op een later moment weer nieuwe aanvallen. Dan kun je de Epley-beweging na 1 week nog een keer doen, samen met je huisarts of fysiotherapeut. En soms kun je ook zelf de Epley-beweging thuis doen. Bespreek met je huisarts of dit bij jou kan. Heb je na 4 weken nog steeds aanvallen van duizeligheid? Bespreek het dan met je huisarts. Soms is meer onderzoek nodig.

Bijlagen

Epley oefening:

https://www.thuisarts.nl/positie-duizeligheid-bppd/ik-wil-epley-beweging-doen

Referentie: Thuisarts