Retinitis pigmentosa

Algemeen

Retinitis pigmentosa (RP) is een groep erfelijke oogziekten.

Bij RP gaat het netvlies kapot. Het netvlies (retina) zit achterin het oog. In het netvlies zitten cellen die het licht opvangen. Deze cellen heten kegeltjes en staafjes. De kegeltjes en staafjes veranderen licht in seintjes die naar de hersenen gaan. De staafjes zijn belangrijk om te kunnen zien in het donker. Deze gaan eerst kapot bij RP. De kegeltjes zijn nodig om kleuren te zien. Deze gaan later ook kapot bij RP. Soms is deze oogziekte onderdeel van een syndroom, zoals het syndroom van Usher. Dan wordt iemand ook doof en krijgt hij ook problemen met het evenwicht. In Nederland hebben ongeveer 4000 mensen RP.

Symptomen

  • Meestal is de eerste klacht slecht zien in het donker (nachtblindheid).
  • Later gaat u ook overdag minder goed zien. Vooral aan de randen van wat u ziet (blikveld).
  • Bij progressie lijkt het alsof u door een buis kijkt. Dit heet kokerzien. U ziet een rond beeld. Dat wordt steeds kleiner en ook waziger.
  • De meeste mensen zien uiteindelijk heel slecht.
  • Er is meer kans om staar te krijgen rond de 40ste jaar.

Oorzaken

Het is een een erfelijke ziekte.

Beleid

Er is nog geen behandeling voor retinitis pigmentosa. Er zijn ontwikkelingen die hoop geven. U kunt de mogelijkheden met uw oogarts bespreken.

Beloop

De meeste mensen met retinitis pigmentosa zien uiteindelijk slecht. Hoe slecht u gaat zien, hangt onder andere af van welke soort RP u heeft. De oogarts vertelt u welke soort u heeft.

Bijlagen

Referentie: Thuisarts