Ziekte van Paget

Algemeen

Het is een ontsteking in het bot, waardoor het bot vervormt. Meestal gebeurt dit bij 1 of 2 botten. In het bot dat ziek is, wordt het bot sneller dan normaal afgebroken en opgebouwd. Dat gebeurt slordiger dan normaal: het bot wordt ruwer, minder stevig en kan vervormen. Het is zeldzaam.

Synoniem: Osteïtis deformans

Symptomen

Vaak geen klachten;
het wordt vaak per toeval ontdekt op een röntgenfoto of met bloedonderzoek. Een botscan laat zien waar de ziekte actief is.

Als klachten:
pijn (verdwijnt niet in rust), vaak pijn in het bekken, wervelkolom, de schedel of een bot in de armen of benen.
Soms moeheid

Oorzaken

De oorzaak is onbekend. Erfelijkheid speelt een rol. Meestal komt de ziekte voor vanaf het 50e jaar.

Diagnose

– Bloedonderzoek (verhoogd alkalisch fosfatase)
– Röntgenfoto’s (focale osteolyse met grove botbalken, een onregelmatige botstructuur, corticale verdikking, sclerose en vervorming)
– Urineonderzoek
– CT-scan of MRI-scan

Beleid

Adviezen:

Goede balans zoeken tussen bewegen en rusten, fysiotherapeut kan helpen

Medicatie:

Bisfosfonaten (vaak is 1x zoledroninezuur via infuus voldoende, soms na jaar herhaling, soms tabletten)

Beloop

Met de huidige behandeling (bifosfonaten) komt de ziekte in 90% van de gevallen in volledige remissie. Bij gebruik van het zeer potente bisfosfonaat zoledroninezuur is dit zelfs rond de 100%. De levensverwachting wordt niet beperkt door de ziekte van Paget. De ziekte is – indien onbehandeld – langzaam progressief, maar spreidt zich niet uit naar andere botten. Maligne ontaarding in een osteosarcoom is zeer zelden beschreven.

Bijlagen

Meer informatie:

De ziekte van Paget kan erfelijk zijn. Familieleden kunnen na hun 45e jaar jaarlijks bloedonderzoek laten doen bij hun huisarts om de ziekte op tijd om te sporen.

Referentie: Thuisarts